Kerstconcert Oud-IJsselmonde

Samen met het Vocaal Ensemble Animato geeft Rotte’s Mannenkoor op zaterdag, 15 december as. om 20.00 uur een kerstconcert in de Adriaen Janskerk op Oud-IJsselmonde. Kaarten kunnen besteld worden bij het Vocaal Ensemble Animato (bestuur@vocaalensemble-animato.nl).

Dit jaar laten wij u kennis maken met kerstmuziek uit de landen rondom en in de nabijheid van de Oostzee, kerstmuziek die u normaal gesproken rond deze tijd niet te horen krijgt.

Van het Rotte’s Mannenkoor zult u o.a. het Izje Cheruvimy en Otsje Nasj horen. Deze liederen stammen uit de Russisch-Orthodoxe liturgie. Veel van deze muziek wordt daar door de monniken in de kerken en kloosters gezongen.

Vocaal Ensemble Animato zingt het Bogoroditse Devo uit de Vespers van Rachmaninov. Een prachtig Russisch Ave Maria dat tot groot verdriet van de componist te werelds werd bevonden door de Russische Orthodoxse kerkvaders en dus nooit in de kerkliturgie heeft geklonken. Het Bogoroditse Devo van Arvo Pärt is een ander mooi verhaal. Een bekende koordirigent wilde graag een Ave Maria geschreven door Pärt voor zijn koor. De componist vroeg hoeveel de dirigent over had voor deze compositie. Toen Pärt het bedrag hoorde dat er voor beschikbaar was zei hij dat het net genoeg was voor 1 minuut muziek. Vandaar dat dit stuk precies 1 minuut duurt.

Het programma bevat verder liefdesliedjes uit Letland en Rusland. Daar is het de gewoonte om met kerst met de familie om de tafel te zitten en volksliedjes te zingen. In Letland is zingen zelfs een nationale hobby. Bijna iedereen zingt in een koor, koorzang is een vak op de scholen. Er zijn vele concerten en korenfestivals in het land die druk worden bezocht. Als slot van ons concert zingen we met elkaar het feestelijke “Hark! The Herald Angels Sing”. Dit is een Christmas Carol die voor het eerst verscheen in 1739 in de collectie Hymns and Sacred Poems. Het gedicht is geschreven door Charles Wesley. De schrijver had om muziek voor zijn gedicht gevraagd en men componeerde langzame en plechtige muziek bij, niet de feestelijke muziek die we vandaag de dag verwachten bij deze tekst. De populaire versie van vandaag is het resultaat van wijzigingen door verschillende mensen, in het bijzonder Wesley’s medewerker George Whitefield die het eerste couplet veranderde in de huidige tekst en door Felix Mendelssohn, wiens melodie werd gebruikt voor het aangepaste gedicht. In 1840—honderd jaar na de publicatie van de Hymns and Sacred Poems—componeerde Mendelssohn een cantate om Johan Gutenberg’s uitvinding van de boekdrukkunst te herdenken en het is de muziek van deze cantate, die door de Engelse musicus William H. Cummings is gebruikt voor “Hark! The Herald Angels Sing”. Mendelssohn was toen al overleden en heeft het lied dus nooit zelf gehoord.