Contact opnemen? Bel 010-4218623 of stuur een mail naar secretariaat@rottesmannenkoor.nl close ×

Zomerconcert in de Paradijskerk

Het werd een zomers concert in optima forma. Terwijl buiten de tropische waarden werden bereikt, stonden binnen de mannen van Rotte’s Mannenkoor zich in het zweet te zingen om voor de toehoorders het beste beentje voor te zetten. Ondanks het zomerse weer en de Vaderdag had toch een behoorlijk aantal bezoekers de weg naar de Paradijskerk weten te vinden. Zij zijn niet teleurgesteld naar huis gegaan.

Onder leiding van dirigent Hans van der Toorn en de begeleiding op de piano door Cleem Determeijer bestond dit concert uit klassieke Engelse en Amerikaanse liederen. Gerard van der Eem presenteerde het concert en zorgde ervoor dat ook het achterliggende verhaal van de gezonden stukken werd toegelicht. Van een fraaie beschrijving van de sterrenhemel (Feasting I watch) en de componist, die zijn hemelse accoorden niet meer kan terugvinden (The Lost Chord) tot aan het droevige einde van de broer van componist Arthur Sullivan (The Long Day Closes). Ook het Schotse lied over de eerste graaf van Moray in de tijd van Maria Stuart werd gezongen. Het was haar halfbroer en enige tijd ook haar gunsteling. Of toch haar minnaar? Toen al nam men het niet zo nauw met een mensenleven, want zowel de graaf als zijn schoonzoon vonden een vroeg einde (The Bonny’s Earl o’Moray). Maar het ging ook over de liefde als Johnny, de jongen met de ploeg, het melkmeisje in de prachtige maand mei tot zijn bruid maakt (The Winter is Gone). Aan het einde van het concert een Amerikaans drieluik over de uitgestrekte akkers van Kentucky, waar ooit ‘mijn’ huis stond (My old Kentucky Home) en de wens voor een thuis op de prairie, waar de bizon rondscharrelt en de zon altijd schijnt (Home on the Range). Het prachtige ‘Shenandoah’ beschrijft de prachtige rivier, die de componist al zeven jaar niet heeft gezien. Hij verlangt naar het geluid van de golven en hij zou graag aan de oevers staan. De rivier ‘Shenandoah’ is een bestaande rivier en stroomt door de Amerikaanse staten Virginia en West Virginia.

Na ruim een uur werd het concert met een toegift afgesloten en konden bezoekers en koorleden terugzien op een geslaagd concert. Uiteraard zal er de komende weken ook muzikaal op het concert worden teruggekeken door dirigent en de koorleden, waarbij nog wel enkele opmerkingen bij de uitvoering geplaatst zullen worden. Dit soort evaluaties is van groot belang om blijvend aan de kwaliteit van het koor te werken. Vanaf woensdag staan de repetities al in het teken van het kerstconcert. Het lijkt nog een eind weg, maar de tijd is hard nodig om alle (nieuwe) stukken weer in te studeren.