Groot mannenkoor in groots concert

Altijd al willen weten hoe een groot mannenkoor klinkt in een ruimte met een goede akoestiek, dan bent U op zaterdagavond 18 mei 2019 van harte welkom in de Citykerk Het Steiger, Hang 18, in Rotterdam en op zaterdagavond 25 mei 2019 in de Wilhelminakerk, Blekersdijk 41, in Dordrecht. En dankzij de Stichting Piet Retera Cultuurfonds is de toegang nog vrij ook. Dus wat let U om U mee te laten voeren door de sonore klanken van een écht mannenkoor in een buitengewoon afwisselend programma. De concerten beginnen om 20.00 uur en de kerken zijn open vanaf 19.30 uur.

Onder leiding van hun dirigent Hans van der Toorn brengen de Koninklijke Zangvereeniging Rotte’s Mannenkoor en het Koninklijk Dordrechts Mannenkoor KNA onder het motto ‘Die zomer was het geen oorlog meer’ met, waar nodig, Anton Doornhein achter het orgel, een concert, dat gezien het programma, rustig ‘groots’ genoemd mag worden. Met op de achtergrond de gedachte aan mei 1940 wordt in het gedeelte voor de pauze een meer ingetogen programma afgewerkt met onder andere werken van Arvo Pärt, de Dordtse componist Otto Deden met zijn ‘Ballade van de 4e mei’, Charles Gounod, Anton Bruckner. Besloten wordt dan met een Russisch Onze Vader en een Russische Mariahymne. Er wordt dus niet alleen gedacht aan de ellende van de oorlog maar in verschillende werken glinstert ook de hoop. De muzikale intermezzi van het Ensemble Capelle zorgen voor en na de pauze voor het even op adem komen van koorleden en toehoorders.

Na de pauze heeft het concert een feestelijker karakter. Na de goede wensen, op muziek gezet door de Estische componiste Ester Mägi, klinken onder andere twee luchtige liederen van Francis Poulenc, gezongen door een dubbelkwartet, het vertrouwde ‘Finlandia’ maar dan in het Fins van Jean Sibelius en ‘Landerkennung’ van Edvard Grieg. Het Ensemble Capelle brengt na werken van David Popper en Michail Glinka voor de pauze nu een werk van de Russische componist Dmitri Sjostakovitsj. Het concert wordt besloten met het zeer bekende ‘We’ll meet again’ van Vera Lynn in een arrangement voor vierstemmig mannenkoor. Wees niet bang om te komen, omdat U vreest daarna ook in een koor te willen gaan zingen. Dat zou natuurlijk mooi zijn. Alleen genieten van de kennismaking met een mannenkoor van tegen de 70 koorzangers op een mooie zaterdagavond is uiteraard ook gewoon heel plezierig.

Projectzangers Direct na het zomerreces gaan de beide mannenkoren werken aan een volgend project, waarbij projectzangers van harte worden uitgenodigd. Projectzangers worden geen vast lid van het koor, maar zijn tot en met de uitvoering van het project aan het koor verbonden. Uiteraard mogen zij daarna lid van het koor worden. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de secretaris van de Koninklijke Zangvereeniging Rotte’s Mannenkoor Theo Zijlstra (tcm.zijlstra@upcmail.nl), die voor beide koren de honneurs waarneemt.